top of page
  • Foto van schrijverRenate

We mogen weer live

We mogen weer live


Na bijna 2 jaar voornamelijk online trainingen mogen we weer live. Eerst nog in grote ruimtes, waar we 1,5 meter afstand kunnen houden. Waardoor ik opeens mijn ver-weg-bril op moet om de achtersten ook goed te zien.


Maar ook dat is binnenkort voorbij. Dan kruipen we weer knus in een kring. Kan ik vrij rondlopen en als trainer of trainingsacteur naar iedereen toelopen. Pal naast iemand gaan zitten. Non-verbaal gedrag is dan niet meer alleen het gezicht en stukje bovenlijf, maar zichtbaar van top tot teen.


En toch.... wat kon er veel online. We hebben veel prachtige interactieve trainingen gegeven. Waarbij ook via het zoom-beeld de emotionele lading van mijn rol voelbaar was voor de deelnemers. Waarbij de oefensituatie online soms niet heel afwijkend was van de realiteit op dat moment. Ook gesprekken met werknemers of patiënten gebeurden immers online.


Waarbij we tijdens oefeningen maar ook met energizers de deelnemers regelmatig letterlijk in beweging zetten. Zoals hieronder bij een nekmassage. Vaak hoorden we bij de evaluatie dat de dag voorbij was gevlogen.


We ontdekten ook dat een oefengesprek online soms meer één op één voelde (met de overige deelnemers op zwart beeld) dan in een zaal met iedereen er om heen. En dat door andere werkvormen de wat stillere mensen opeens meer ruimte kregen in een training. Dat we de trainingen voor het online werken nog afwisselender moesten maken dan ze altijd al waren.


Waardevolle zaken die we zeker gaan behouden in het live werken. ‘In de mix’ met echte lijfelijke aanwezigheid. Met echt contact kan het er alleen maar nog beter op worden.Comments


bottom of page