top of page
Image by MARIOLA GROBELSKA

Mijn spelen is leren, mijn leren is spelen. En waarom zou mij dan het leren vervelen?

Hiëronymus van Alphen (1746 – 1803)

In de Mix

Of ik nu als trainer of als trainingsacteur aan het werk ben, het doel is altijd hetzelfde. Samen een goede, actieve training geven waarbij de deelnemers en hun leervragen of leerdoelen centraal staan. Waarbij zij in de training ondersteund én uitgedaagd worden in hun groeiproces.

In de loop van de jaren werd duidelijk dat ik meer te bieden heb dan puur de rol van trainer of trainingsacteur. Zowel in de voorbereiding als in de uitvoering zijn mixen ontstaan. Die meerwaarde opleveren.

Trainer + trainingsacteur

De afgelopen jaren heb ik veel samengewerkt met Janneke Renkema.

Zowel in de zorg (verpleeghuizen, ziekenhuizen) als voor Rijkswaterstaat (omgaan met ontevreden burgers bij grote infra-projecten).

Omdat we beiden zowel trainer als trainingsacteur zijn, kunnen we dan bv regietheater inzetten als werkvorm. Hierbij spelen we gezamenlijk een herkenbare situatie. Eén is de klant/bewoner, de ander heeft het beroep van de deelnemers. Deze laatste kan door de deelnemers worden bijgestuurd in gedrag, tekst, houding etc. Een laagdrempelig rollenspel, waarbij deelnemers natuurlijk altijd uitgenodigd (kunnen) worden om ook zelf hun eigen rol te spelen.

logo_despelendevrouw_transparant.png

Renate is een hele fijne collega om mee samen te werken.

Betrouwbaar, zorgvuldig, enthousiast en  creatief. Is leergierig,  is zich voortdurend aan het ontwikkelen en bijscholen, weet zich snel theorieën eigen te maken.

Renate zorgt voor overzicht in de training in tijd en inhoud. Ze is heel enthousiast en betrokken bij de cursisten.

Janneke Renkema

Trainingsacteur + co-trainer

Bij de MEE-trainingen over LVB ben ik naast trainingsacteur ook co-trainer. Dit maakt het voor de deelnemers, zeker online, afwisselender. Vooral als we elkaar aanvullen in tempo en temperament.

logo_despelendevrouw_transparant.png

Ik ben blij al ruim 10 jaar met Renate samen te werken. Samen hebben we meer dan 100 trainingen gegeven.

 

Renate geeft personages een stem met haar levensechte spel. Met haar spel brengt Renate ook de theorie tot leven. Renate is goed in het ondersteunen van het leerproces van de deelnemers.

Tot slot krijg je met Renate een prachtige bonus: ze denkt met mij mee als trainer. Ik voel me hierdoor gestimuleerd, geïnspireerd en geprikkeld door haar.

Mirjam Harmsen Trainer Mee Noord

Op de Verloskunde Academie ben ik in de lessen over laaggeletterdheid naast trainingsacteur ook co-trainer. Vanuit de ervaringen van de LVB-trainingen kan ik hierover zowel levendige voorbeelden als theorie inbrengen.

Bij de meeste opdrachtgevers kom ik al jaren en groeien we vaak spontaan, in goed overleg, naar dit soort samenwerkingen. Bij nieuwe opdrachtgevers is het prettig vooraf duidelijk de samenwerking te bespreken.

Trainer/trainingsacteur + meedenker

Ik denk altijd mee, of ik nu als trainer of als trainingsacteur betrokken ben bij een training. Zo deel ik vaak actuele krantenartikelen met trainers over de onderwerpen waar we mee werken. Tijdens de training vorm je een team. Maar ook vooraf kan ik meedenken over een variatie aan werkvormen. Heb ik didactisch inzicht, met oog voor bv de dynamiek in de training.

 

Als trainingsacteur heb ik met veel uiteenlopende trainers gewerkt. Daardoor heb ik meer gezien dan de meeste trainers. Want trainers werken nu eenmaal meestal alleen, zien zelden anderen aan het werk. Ik heb in verschillende keukens gekeken. Deze bron van kennis en ervaringen deel ik graag met nieuwe opdrachtgevers. Om vanuit allerlei verschillende ingrediënten weer een nieuwe training te maken. In de mix.

logo_despelendevrouw_transparant.png

Meedenkend, creatief, samenwerkend, flexibel, verantwoordelijk en ondersteunend.

Een aantal kernwoorden die het samenwerken met Renate typeren.

Renate denkt actief mee over de inhoud en vorm van een training.

Kwaliteit is voor haar belangrijk. Ze onderstreept wat werkt in een training.

En geeft suggesties over waar het scherper of beter kan.

Het is een feest om met Renate samen te mogen en kunnen werken.

Johan Vlasma

Trainer MEE Academie Noord

tegetjle waarom moeilijke doen samen.jpg
bottom of page