top of page
  • Foto van schrijverRenate

Terugspeeltheater doe je zo maar!?

Tijdens een workshop 'Terugspeeltheater' georganiseerd door de NvvT zijn we met een groep trainingsacteurs 'zo maar' aan het spelen geslagen.

Claudia van Mechelen legde op een heel transparante manier een aantal basisvormen uit. En al snel merkten we dat dat het heel makkelijk speelbaar maakte. De muzikale begeleiding, ondersteuning en sturing door Matthé Valk hielp daar enorm bij.

Bij Terugspeeltheater wordt iemand uit het publiek uitgenodigd zijn/haar verhaal te vertellen. Soms passend binnen een thema. Het kunnen kleine leuke ervaringen zijn, of grote levensvragen betreffen. Dit verhaal wordt goed uitgevraagd en daarna gaan de spelers en muzikant met een gekozen vorm aan de slag.

Er is enorm veel vrijheid in improvisatie. Je kunt spelen, zingen, ritmisch praten, dansen, bewegen. Wij kwamen ook meerdere keren op een (amateuristische ) vorm van spoken word uit.

Het effect op de inbrenger is soms enorm. Het komt echt binnen, raakt. Soms kiest een speler een ander perspectief en geeft dat nieuwe inzichten.

Het was prachtig om kennis mee te maken en smaakt naar meer. Zowel om zelf een verdiepingsworkshop te volgen, als om te gebruiken binnen GIF (mijn eigen improvisatiegroep) of bij act voor bedrijven.


(Claudia en Matthé spelen in Resonanzie)Bình luận


bottom of page