top of page
  • Foto van schrijverRenate

Plaatjes in plaats van Praatjes

In de LVB trainingen is het altijd een belangrijk aandachtspunt: minder woorden, vaker een tekening. Plaatjes in plaats van praatjes. En in een artikel in het Dagblad van het Noorden blijkt dat dus hotte zijn. Geweldig.


In het artikel vertelde Esther van der Linden dat ze was benaderd door politieke partijen. Zij willen met een praatplaat snel verkiezingsprogramma’s aan de man brengen.

Maar we zien het gelukkig ook steeds vaker in jaarverslagen, evaluaties, projectplannen. En uiteindelijk zijn zelfs in de corona persconferenties de plaatjes langzaam toegevoegd.


Lijvige rapporten en wollige taal (deze gaan vaak samen) zijn niet meer van deze tijd en staan een goede samenwerking in de weg. Het maakproces helpt de organisatie focussen. Want om tot een goede praatplaat te komen moet je de belangrijkste zaken eruit filteren. Focus op de kern en de rest weglaten. Een vaardigheid waar we in de LVB-trainingen veel aandacht aan besteden.


Met een praatplaat kunnen ook beelddenkers en laaggeletterden meekomen en begrijpen waar het om gaat. Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden. En lokt makkelijk gesprekken uit. Dus uiteindelijk leidt de praatplaat.... toch weer tot praatjes. Maar nu kan iedereen meedoen.


(Bron: Dagblad van het Noorden 19 februari 2022)


Comentários


bottom of page